כמה פעמים יוצא שאנחנו מסתכלים על הסלון שלנו או של חברים או סתם מקום שנמצאים בו ועולה בנו המחשבה שמשהו לא עובד כאן. משהו פה לא מסתדר. סה"כ העיצוב בינוני או נעים במקרה הטוב אבל משהו כאן לא עובד, משהו אבד בתרגום.
הרבה פעמים אנשים מתקשים להקנות אמרה אחידה לחלל הציבורי קרי, סלון, פינת אוכל, מטבח, הכניסה לבית. לפעמים כשמסתכלים על תמונות בקבוצות עיצוב או קבוצות בפייס להתייעצות לצורכי עיצוב למיניהם, ברוב המקרים ניתן לזהות עיצוב של מעצב ושל אנשים שלא מעצבים. עיצובים מקצועיים לא תמיד יותר מיוחדים אלא יותר מאוחדים, מהודקים, יותר אחידים ברחבי החלל הציבורי וניתן לראות איזושהי אמרה שהמעצב רצה להעביר. זה נובע מכמה סיבות (פרט לעין המקצועית, הלימודים והניסיון). זה נובע מן העובדה שכל מעצב אפילו מתחיל יודע תהליך עיצוב כל חלל הוא זה בדיוק תהליך. כאשר העיצוב לא מתחבר, ככל הנראה לא היה פה תהליך נכון או תהליך בכלל. לכן למי שעומד בפני שיפוץ / עיצוב /רענון בחלל המרכזי יש לי כמה עצות עבורכם על מה לשים לב על מנת שלא תלכו לאיבוד גם אתם.
1.פלטת צבעים אחידה
פלטת צבע זו היא בעצם בחירת הצבעים שישתתפו בתהליך העיצוב. אלו הן צבעי קירות, ריצוף, חיפוי, ספות, כריות, שטיחים, ריפודים, אומנות, אקססוריז ועוד פריטים בעלי צבע שאינו עץ או מתכת, שיהווה חלק מתהליך העיצוב. המעצב מחליט עם הלקוח על פלטת הצבעים ומשתמש בהם לאורך כל העבודה על החלל. ככה שאנחנו נראה את אותך הצבעים ברחבי כל החלל הציבורי.
ז"א אותו הצבע יחזור על עצמו בכל מיני נקודות ברחבי החלל הכולל (סלון, פינת אוכל, מטבח) כך שגם אם ישנה הפרדה תפקודית בין סלון, פינת אוכל, מטבח, נוכל להרגיש דרך הצבע והטקסטורה שיש קשר הדוק בין 3 החללים הללו.
אין יותר המטבח צבוע בצבע X והסלון בצבע Y. אחידות של צבעים זה שם המשחק. עכשיו נשאלת השאלה כמה צבעים צריכים להיות בפלטת הצבעים. בחלל גדול כמו פינת אוכל + סלון + מטבח הייתי הולכת לפחות על 5 כולל צבע קירות ורצפה.
* המלצה: תדפיסו את הצבעים על דף צבעוני ותלכו איתו לכל מקום שאתם מתכננים לרכוש בו צבע, ריהוט ואקססוריז על מנת לא לחטוא לבחירה.
* המלצה על אתרים לעזרה:
https://www.canva.com/colors/color-palette-generator – אפשר להעלות תמונה שאהבתם ואז האפליקציה תפרק את התמונה לצבעי וקוד של צבע. כך שתוכלו לקבל פלטת צבעים על בסיס תמונה שאתם אוהבים.
https://mycolor.space – בוחרים צבע והמערכת משלימה לכל מיני פלטות צבעים אפשריות
ותמיד אפשר להיכנס לפינטרנס
רצ"ב דוגמא של פלטת צבע ואיך היא משתקפת בחלל
2. שימוש אחיד בעץ ומתכת
בהחלט אפשרי מותר ורצוי לערבב סוגי עצים, מתכות וחומרים באותו החלל. אבל…. וזה אבל גדול. רק כאשר אתם יודעים איך לעשות זאת נכון. ומה לעשות שרוב האנשים עדיין לא מספיק מנוסים בעירוב מתכות שונות וסוגי או צבעי עץ שונים בביתם. אז יש לי שיטה והמלצה לחלוק אתכם שיתאימו לרוב המעצבים המתחילים:
1. הישארו באותה משפחת הצבעים. אז הסתבר שגם לחפצים דוממים יש משפחה. המתכות מתחלקות למתכות חמות, קרות, ניטרליות וצבועות וגם העצם מתחלק למפחת הצבעים, עץ בהיר, כהה, חום בהיר, חום כהה וכדומה. למתחילים הייתה ממליצה להישאר באותה המשפחה בכל רחבי החלל. לדוגמא: להוסיף מתכות חמות בלבד כמו: ברונזה, פליז, נחושת. לחלופין לדוגמאמ כאשר מדברים על משפחה אחידה של עץ, ניתן להישאר רק במשפחת העצים הבהירים כמו בירץ', אלון, אורן.
*המלצה: מי שמעוניין להעז יוכל להוסיף עוד משפחה אחת של מתכות או של עץ לפי כלל הבא: 20/80. 80% מתכת חמה נניח ו20% פריטים ממתכת קרה. גם החמה וגם הקרה יהיו פזורים ברחבי כל החלל. הכלל יעבוד גם להוספת עץ מצבע וטקסטורה שונה. אם יש לכם בעיקר עץ ממשפחת הבהירים בבית, ניתן להוסיף פריט אחד או כמה פריטים קטנים עד 20% מהפריטים בחדר בצבע עץ אחר.
בתמונה ניתן לראות שרוב החלל מעוצב עם מתכת שחורה צבועה והמתכת החמה נכנסת רק בחלק מגוף התאורה והאקססוריז על המדפים והשולחן.
מי שמעוניין ללמוד עוד קצת על משפחות עצים ומתכות ואיך לשלב, תירשמו להדרכות מייל ובשיעור ה 3 או ה 4 תקבלו את השיעור על שילוב עץ ומתכת בחלל. הירשמו כאן
3. בחירת סגנון אחד
הדרך הכי קלה להגיע לעיצוב אחיד החלל עם חלוקה למספר פונקציות תפקודיות היא לבחור סגנון עיצוב ולהישאר איתו ברחבי החלל. כלומר כאשר מעצבים כל חדר בסטייל אחר זה עוד יכול להיות נסבל מאחורי דלת סגורה. אבל, כאשר מעצבים חללים פתוחים מתייחסים לכל החלל כ אל מקשה אחת מבחינת ההלבשה ללא חלוקה לפונקציונליות של כל חדר. לכן אם בחרתם בסגנון מודרני, הישארו עם הבטון ומתכת והצבעים לאורך כל החלל. כנ"ל אם בחרתם בסקנדינבי, או צרפתי פרובינציאני או אמריקאי מסורתי. קווי יסוד אחידים של כל סגנון בכל החדרים, יאחדו בין החללים שלכם וייצרו מראה אחיד ועיצוב מהודק.
*המלצה: גם אם בחרת סגנון עיצוב מוביל, בעיני הכי מעניין יהיה לשלב מספר פריטים שלא מהקווי המנחים של הסגנון כמו: לסגנון תעשייתי תנסו להכניס מעט רוך באמצעות טקסטורות. השילוב יהיה לא יותר מ 20% מאקססוריז והריהוט בחלל.
4. עיצוב ללא כוונה
הרבה פעמים אנשים כשמתחילים לעצב ללא תוכנית ברורה (כן יש תוכניות בעיצוב: לוחות השראה, הדמיות וכדומה) אנשים מאבדים את הכיוון באמצע, או שמתעייפים מהתהליך הארוך או שהתקציב נגמר כבר בתהליך השיפוץ. לכן בשלב ההלבשה מתחילים מעט לזייף. אז גם אם היתה לנו איזושהי תמונה שרצינו ליצור בבית, התמונה הולכת לאיבוד עקב הזמן שעבר או התקציב שנגמר (משהו שמעצב לא יעז שיקרה לכם). אז מה עושים. רוב האנשים מחליטים שימלאו לאט לאט את הבית עם חזרה של הכוחות והתקציב. לכן רוכשים כל מיני פריטים בכל מיני הזדמנויות ומעצבים איתם. מה שכן….בתהליך הזה בהכרך תיווצר חוסר התאמה בין הדברים כי העיצוב מתבצע ללא כוונת תחילה, ללא תמונה ברורה של צבעים, מרקמים שרצינו, הרגשה וכדומה. אז אם יש מישהו בקהל שהמצב הזה מרגיש מוכר (אני, אני, אני.. בעברי הלא מלומד אבל עם הרבה רצון טוב) בבקשה תפסיקו לרכוש "בהזדמנויות שונות".
* המלצה: גם אם נגמר הכוח והרצון או התקציב באמצע, תעשו לעצמכם טובה ואל תקנו כלום. תנסו לרכז את כוחותיכם ולפני הרכישה תגיעו למצב שיש לכם מספר תמונות של חלל שאתם אוהבים, מספר תמונות עם צבעים שאתם רוצים לשלב וכדומה. ככה שכאשר תירצו לחזור לעניינים יהיו לכם לכל הפחות את הקווים המנחים למה שאתם רוצים לראות בבית. שוב, השתדלו לקחת את הדפים המודפסים הללו אתכם לרכישות בשביל לא לסטות מהתכנית.
5. שימו לב לתאורה
אם יש לכם אפשרות, תתכננו את התאורה לפני העיצוב כי לאחר מכן החציבה בקירות בשביל להחביא חוטי חשמל תעלה לכם יותר. בחללים גדולים המורכבים ממספר חלקים קטנים יותר, תמיד יהי שינוי בתאורה תלי במרחק מהחלונות, בקרבה של גופי תאורה, מראות וכדומה. לכן גם אם תכננתם פלטת צבע שלמה לכל החלל, הצבע יראה שונה על כל קיר בצורה שונה בוקר/ערב וכו'. לכם בבחירת התאורה הסתכלו אילו קירות מרוחקים מאור, אילו נקודות נצטרך להעיר. האם אפשר למקם מראה על קיר כלשהו בכדי שתפיץ או האור הטבע הנכנס לבית. בגדול נגיד רק שהתאורה צריכה להיות בשכבות בכל חלל (סלון/פינת אוכל/מטבח) והיא צריכה להתאים לפונקציונליות של החדר. נניח במטבח התאורה תהיה לבנה יותר, בהירה יותר לעומת הסלון. אם אתם רוצים ללמוד את נושא תאורה יותר לעומק, אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הקודם בנושא תאורה.
* המלצה: כאשר אתם בוחרים צבע לקירות, אם יש לכם אפשרות, תקנו קופסה קטנה של צבע ותצבעו ריבוע של 0.5 מטר X 0.5 מטר בכל מיני מקומות בבית המקבלים תאורה שונה לאורך היום. תתנו לצבע להתייבש ותסתכלו איך הוא נראה בכל מיני שעות היום. על מנת שלא תקנו משהו אחד ובתאורה הקיימת בבית שלכם זה יראה משהו אחר(טוב שמעו סיפור: קניתי פעם צבע לקירות שליד החלון זה נראה עם גוון שמנתי צהוב ובקירות המרוחקים הצבע מוציא מעין צבע יסוד וורוד. בקיצור לא להיט גדול). אז תבדקו לפני הצביע.
בנימה זו אסיים ואאחל לכם שבוע כיפי,
אל תשכחו להירשם להדרכות השבועיות