המלצות לתכנון מטבח חדש – מטבח הוא אחד הרכיבים העיקריים ביותר בביתו של האדם. אנחנו משקיעים בו חלק נכבד מהתקציב והא ממלא הממון תפקידים בחייו. הוא משמש כמקום מפגש של המשפחה, הוא מהווה מוקד למפגשים חברתיים, חגים, הכנת שיעורים ולפעמים אפילו לשתיית הקפה בבוקר…
לכן, מושקעים בו הרבה כספים גם לאור העובדה כי אורך חיים ממוצע של מטבח במשפחה הוא בין 10-15 שנה. זאת אומרת שהוא צריך לשרת אותנו לאורך הרבה שנים. ולכן אנשים נוטים להקדיש לתכנונו הרבה מחשבה. גם למבנה ומיקום כל מגירה וגם לצבעים וחיפוים וידיות ועוד הרבה פרטים עיצובים אחרים. מתחילת המאה התפתחו הרבה תאוריות הנוגעות להנדסת אנוש: איך אנחנו כאנשים מתנהלים במטבח: מבשלים, מגישים ומהם המרווחים המקובלים לכל דבר. על מנת שנוכל להתנהל בנוחות וללא מאמץ (בין השיש לאי, בין הכיסא לאי, בין הכיסא למעבר מאחוריו, בין השיש לארון עליון ועוד רבים אחרים). לאורך השנים תאוריות אלו התגבשו למוסכמות בתעשיית המטבחים ול”גדלים סטנדרטיים” של: גובה ארון/ עומק ארון, רוחב שיש, אורך אי וכדומה. אם כי תמיד ניתן לייצר לפי דרישה אישית של הלקוח שלא מעוניין במטבח סטנדרטי.
אז לאחרונה עולות הרבה שאלות בנוגע לעיצוב מטבחים. אני אגיד לכם את האמת לעניות דעתי הנגרים והמעצבים העובדים בתוך חברות מטבחים שכל תפקידם הוא לעצב מטבחים חדשים, מומחים הרבה יותר ממני בתחום. אבל, אנחנו כאנשים פרטיים שחושבים לעצב מטבח לא נתחיל עכשיו לעשות משאל אצל כל אחד לראות כמה הוא יודע. לכן כשתיגשו לתכנן מטבח תוכלו להגיע לנגר / חברת מטבחים עם מעט ידע בנושא ולהבין מעט יותר טוב לאילו נושאים מומלץ להתייחס בתהליך העיצוב. אז בוא נתחיל:
משולש עבודה
משולש עבודה מבוסס על תיאוריה שיש לנו 3 מוקדי עבודה במטבח: מוקד הניקיון הכולל כיור, מדיח, טוחן. מוקד הבישול שכולל כיריים, תנור אולי מיקרו ומוקד ערבוב שבו אנחנו קוצצים, מערבבים ומכינים אוכל על הדלפק. שלושת האזורים הללו חייבים להיות בקרבה אחד עם השני וליצור מעין משולש כאשר האורך המינימלי של הצלע הקצר במשולש יהיה 1.2 מטר והאורך המקסימלי של צלע הארוכה יהיה 2.75. מה זה אומר בפועל? זה אומר שאם אני נמצאת לצורך העניין ליד הכיריים (איזור בישול) שאני לא אצטרך לעשות יותר מ 2 צעדים קטנים בשביל להגיע לאזור הערבוב ויותר מ 4 צעדים בשביל להגיע לאזור הניקיון לצורך הדוגמה. אחרת לא יהי לי נוח להתנהל המטבח. אם אני אצטרך לעשות נניח 7 צעדים מהכיריים למקרר זה ייחשב כבר שיותר מידי ולא יעיל. למרות שיש לא מעט שיגידו שזה כלל שלא תקף לכל הצורות של המטבחים, מה שנכון, לא בכל מטבח ניתן ליישם את הכלל. יותר מזה, במטבחי יוקרה דווקא יגידו שהכלל זה מצמצם את גודל המטבח ולא ניתן לתכנן לפיו מטבחי יוקרי רחבי ידיים. אז נכון, בשוליים הכלל הזה לא תקף, אבל הוא נכון מבחינת הנדסת אנוש גם היום לרוב המטבחים ובאמת ממצה את הנוחות המירבית במטבח. היום הרבה מומחי מטבחים מוסיפים גם אזור רביעי שהוא אזור ההגשה. אזור זה מיועד מן הסתם להגשה של אוכל, צריך שהוא יהיה עמיד מספיק להניח עליו פריטים חמים כמו סירים ומחבטות, מספיק רחב להניח צלחות וכוסות עם עוד פריטים מסביב. מומלץ שיהיה לידו אחסון של סכום (אולי אחסון נוסף) וכדומה.
אחסון קרוב למוקדי עבודה
אם כבר התחלנו לדבר על מוקדי עבודה, מומלץ גם לרכז את האחסון שלכם ע”פ מוקדי העבודה. כלומר: היכן שאתם מתכננים כיריים, מומלץ למקם את מגירת הכפות, כלים לבישול, סירים, מחבטות וכדומה. על מנת שהכל יהיה קרוב אליכם ולא תתרוצצו ברחבי המטבח להביא כלי עבודה. כנ”ל לגבי אחסון צלחות, כוסות, קערות וכל מה שנמצא בשימוש יום יומי, מומלץ לאחסן את הציוד הנ”ל ממול או בסמוך לאזור הניקיון (המדיח או הכיור), כדי שלא נצטרך להסתובב ברחבי המטבח להעביר כלים נקיים לארונות אלא נעשה מקסימום צעד אחד עד 2 צעדים מהמדיח לאחסון. באזור הערבוב מומלץ לאחסן את הסכום, פריטי אוכל הנמצאים בשימוש תדיר: תבלינים, שמנים, קטניות וכדומה.
תכנון מוקדם של אחסון
במטבח תמיד חסר אחסון וזה לא משנה מה גודל המטבח. הוא תמיד יתמלא תוך חצי שנה עד 0 מקום. לכן, כאשררוכשים מטבח חדש מומלץ לחשוב על מקומות אחסון ולקחת בחשבון 3 היבטים:
- לא ליצור מקומות אחסון מתים – כלומר לשים לב שלא יצא מצב שיש פינות עם אחסון שלא ניתן לגשת אליו בקלות או שתכננתם ארון שלהגיע אליו זה סיוט ברחוב אלם או שבשביל להוציא קערה צריך להתכופף כמו נערת גומי. הכל צריך להיות נגיש לכם ללא מאמצים מיוחדים.
- מגירות / דלתות לא נפתחות אחת על השנייה – בחלק מהמקרים המטבח מתוכנן בצורת אות U או L לכן תמיד תיווצר פינה/ות. מומלץ לשים לב כי המגירות הנמצאות בפינה יכולות להיפתח בקלות וללא הפרעה.
- אם אתם אנשים שאוהבים דלפקים נקיים ללא שום ציוד עליו, תוודאו עוד בשלב התכנון שיש לכם מספיק מקום ותשאירו עוד קצת לכל הציוד הגדול: מערבלים, טוסטרים, מולטיקייק ועוד.
- בעשור האחרון נושא המחזור תפס תאוצה ורבים מאיתנו מפרידים בין הנייר ובקבוקי פלסטיק לקופסות וזכוכית בשביל לזרוק לפחי המחזור. מומלץ ליצור בבית (בדרך כלל מתחת לכיור באזור הפח, פחים יעודים לכל “תת סעיף” במחזור: בקבוקים / ניירות / אוכל לקומפוסט (כל אחד לפי דרישותיו). אחרת הם ימצאו את עצמם מחוץ לארונות המטבח.
בחירת צבע למטבח
זהו משום מה הנושא שרוב האנשים שצריכים לבחור מטבח נתקעים עליו. דווקא במקום לחשוב על יעילות של הרכיב היקר הזה שישרת אותנו בנוחות וביעילות, רוב האנשים מתעניינים באיזה צבע לבחור למטבח. אז בתחום הזה קשה לייעץ על רגל אחת. זה תלוי בעיקר בהעדפה אישית שלכם, של הסגנון שאתם אוהבים, של האסתטיקה שיש בבית, של הצרכים שלכם כמשפחה וכולי. אבל בגדול יש לי 3 כללי אצבע בנושא:
1. אל תלכו אחרי טרנדים – אם אתם אנשים שאוהבים מראה נקי, מאוורר, אם יש לכם מטבח קטן ולא מואר, אל תלכו אחרי הטרנד של מטבחים כהים. נכון שזה נראה יפה, אבל יכול להיות שלא במטבח שלכם. באופן כללי אל תלכו אחרי טרנדים. הם יוצאים מאופנה אחרי שנה ואתם תקועים לעשור הקרוב לפחות עם מטבח שהיה טרנדי מלפני מספר שנים.
2. תסתכלו על הלבוש שלכם – מאילו צבעים מורכב ארון הבגדים שלכם. אם הארון שלכם מתפרץ מצבעוניות, אתם בהחלט יכולים לרכוש מטבח צבעוני ומהמם. אם אתם לובשים בעיקר בז’ / לבן / שחור / חום / אפור כבר 20 שנים – אין לכם מה לקנות מטבח וורוד / ירוק וכדומה. ככל הנראה תרצו להחליף אותו אחרי מספר שנים מועט.
3. תתחשבו בעיצוב של הסלון ופינת האוכל שלכם – ותנסו להתאים את המטבח לסגנון הנ”ל. לא לשלב מטבח כפרי וסלון מודרני עם נגיעות זן. המטבח יבלוט בצורה לא טובה בחריגותו.
תאורה
תאורה טובה במטבח קריטית להנאה שלכם מה מטבח. מטבח מואר היטב הוא בגדר חובה. לכן לא. 2 גופי תאורה מעל האי לא יספיקו לכם. גם לא גוף יחיד עם 3 מנורות במרכז מטבח. אני מאוד ממליצה לתלות גוף תאורה מעל לכל משטח עבודה הנמצא בשימוש תדיר. זאת בנוסף לגוף תאורה הקיים בין אם הוא מעל האי או גוף מרכזי. לפעמים בעיקר בערבים וכאשר אין אור טבעי במטבח, הצל שלנו נופל דווקא על קרש החיתוך או הכיור כאשר גוף תאורה מרכזי נמצא מאחורינו ואנחנו רואים פחות טוב את מה שאנחנו עושים. לכן אני מאוד ממליצה לשים לב לכמות התאורה גם הטבעית וגם הלא טבעית. מי שמעוניים להרחיב את הידע בנושא תכנון תאורה במטבח יכול לקרוא את הפוסט בנוגע למה מקובל בתכנון תאורה בפינת אוכל, מעל האי וברחבי הבית בכלל.
בחירת שיש, ידיות, קרמיקה, מדפים ומה שביניהם
יש אנשים שאוהבים להתאים את גוון השישי לריצוף, יש כאלו שאוהבים שהגוון יהיה דומה לגוון של הקרמיקה. בעיני השיש יכול להיות שחקן עצמאי העיצוב המטבח. גם אם כל המטבח לבן, שיש כהה יכול להיות מהמם וגם ההפך. במטבחים כהים דווקא ישימו שיש בהיר על מנת שישבור את הכהות. אז תבחרו את השיש לפי העדפה העיצובית שלכם ועד כמה אתם אוהבים להעז.
לגבי השאר בעיני, זו ההזדמנות שלכם להיות יצירתיים במטבח. הפריטים הללו יותר זולים ביחס לעלות המטבח (חוץ מהשיש) ולכן אם תרצו להחליף את החיפוי של הקרמיקה או הידיות או המדפים תמיד תוכלו לבצע זאת. הפריטים הללו אמורים להוסיף את הצבע והייחודיות שלכם למטבח אז את תהססו להעז ולנסות לשלב צורות מיוחדות של קרמיקה או קרמיקה במספר צבעים או מדפים מגניבים.